[vc_row][vc_column][vc_column_text]
اینترنت استارلینک | اینترنت ماهوارهای
حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان به اینترنت دسترسی ندارند و همچنین طیف گسترده ای از ۶۰ درصد باقی نیز به اینترنت پرسرعت، ارزان و باکیفیت دسترسی ندارند. از این رو خبر راه اندازی اینترنت ماهوارهای استارلینک باعث خوشحالی بسیاری از کاربران شده است. در این قصد داریم اینترنت ماهوارهای و پروژهی استارلینک اسپیس ایکس را به شما معرفی کنیم.
اینترنت ماهوارهای
اینترنت ماهوارهای پدیدهی چندان جدید و نوظهوری نیست و در حال حاضر کمپانیهایی هستند که خدمات اینترنت ماهوارهای را ارائه میدهند. اکنون بزرگترین ارائه دهنده های اینترنت ماهوارهای دو کمپانی ویاست و هیوزنت هستند. شایان ذکر است که این کمپانی ها برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ سرویس اینترنت ماهوارهای خود را عرضه کردند و هیوزنت در حال حاضر ۱٫۳ میلیون نفر مشترک در آمریکا دارد.
اما تفاوت پروژهی استارلینک با سایر نمونه ها چیست و چرا همه به شدت منتظر عرضهی اینترنت ماهوارهای اسپیس ایکس هستند؟
جواب این سوال در وجه تمایز سیستم منظومهی ماهوارهای استارلینک با سایر منظومههای ماهوارهای اینترنتی است:
- استارلینک جهانی خواهد شد و از لحاظ تئوری قابلیت سرویسدهی در همه ی نقاط جغرافیایی را خواهد داشت.
- استارلینک به لطف ماهواره های متعدد، از پهنای باند بسیار بیشتری برخوردار خواهد بود و در نتیجه کاربران بیشتری از آن بهره مند خواهند شد.
- استارلینک سرعت به مراتب بیشتر و تأخیر کمتری نسبت به دیگر اینترنتهای ماهوارهای دارد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1567″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]
تأخیر پایین و سرویسدهی جهانی
تاکنون یکی از مهمترین ایرادات اینترنت ماهوارهای، تأخیر زیاد و محدود بودن سرویس به یک منطقه ی جغرافیایی خاص بوده است. دلیل این ایرادات آزاردهنده این است که شرکتها ماهوارههای خود را در مدار زمین ثابت یا GEO قرار میدادند. سرعت گردش ماهوارههای این مدار با سرعت چرخش زمین به دور خود برابر است و در نتیجه ماهواره عملا از دید ناظر زمینی در یک نقطهی ثابت در آسمان باقی میماند.
علاوه بر این ارتفاع ۳۵ هزار کیلومتری مدار این ماهوارهها باعث میشود تأخیر اینترنتی که ارائه میدهند در بهترین حالت به ۵۵۰ میلیثانیه و درعمل تا ۶۰۰ میلیثانیه برسد. این میزان تاخیر برای مصارفی نظیر ارتباط صوتی-تصویری و استریم بازیهای ویدیویی بسیار نامناسب است.
خبر خوب این است که ماهوارههای استارلینک قرار است در مدار پایینی زمین یا LEO با ارتفاع ۵۰۰ کیلومتر در فاز اول و ۳۰۰ کیلومتر در فازهای بعدی (یعنی ۷۰ تا ۱۰۰ برابر نزدیکتر از ماهوارههای مدار GEO) قرار بگیرند. همین فاکتور بسیار مهم باعث میشود که تأخیر اینترنت ماهوارهای استارلینک به لحاظ تئوری حتی از فیبر نوری هم کمتر باشد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1568″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
اما چنین چیزی چطور امکان پذیر است؟ برای جواب دادن به این پرسش باید به تفاوت سرعت حرکت نور و امواج اکترومغناطیسی در شیشه (فیبر نوری) و خلاء نهفته اشاره کنیم. به طور خلاصه، سرعت نور در فیبر نوری تنها دو سوم سرعت حرکت امواج الکترومغناطیسی در خلا میباشد.
نتایج تستهای سرعتی حاکی از آن هستند که میزان تأخیر اینترنت استارلینک در حال حاضر بین ۳۰ تا ۹۰ میلیثانیه است و حتی برخی از کاربران میزان تأخیر ۲۰ و ۲۱ میلیثانیه نیز گزارش دادهاند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1569″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
لازم به ذکر است که آقای ایلان ماسک پیش تر گفته بود که با راه اندازی فاز بعدی استارلینک، میزان تأخیر اینترنت استارلینک میتواند حتی به ۸ میلیثانیه هم برسد. این یعنی ما قادر خواهیم بود که از اینترنت ماهوارهای برای انجام کارهایی نظیر برقراری تماس صوتی و تصویری و استریم بازیهای ویدیویی استفاده کنیم.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]
سرعت و ظرفیت بالا
از دیگر معایب اینترنت ماهوارهای فعلی باید به تعداد بسیار پایین ماهوارههای موجود در مدار اشاره کنیم که باعث میشود پهنای باند یک ماهواره بین چندین نفر به اشتراک گذاشته شود که در نتیجه منجر به کاهش سرعت مشترکین اینترنت ماهوارهای میشد. به عنوان مثال حتی اگر ویاست و هیوزنت پوشش جهانی داشتند، در راستای جلوگیری از افت شدید سرعت قادر نبودند که به چندین میلیون کاربر سرویس بدهند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1570″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
اما اسپیس ایکس میخواهد ماهوارههای بسیار بیشتری را به منظور ارائهی اینترنت پرسرعت به فضا بفرستد. در بهترین حالت، اسپیس ایکس با حداقل ۱۰ پرتاب دیگر در سال جاری میلادی میتواند تعداد ماهوارههای فعالش در مدار زمین را به بیش از هزار برساند. این یعنی در پایان فاز اول تعداد ماهوارههای اسپیس ایکس بیشتر از ۴ هزار عدد خواهد بود و در پایان این پروژه تعداد ماهوارههای اسپیس ایکس به رقم شگفت انگیز ۴۰ هزار خواهد رسید.
این در حالی است که ویاست در حال حاضر فقط ۴ ماهواره در مدار زمین دارد. لازم به ذکر است که پیش از شروع پروژهی استارلینک فقط نزدیک به ۱۵۰۰ ماهوارهی فعال در مدار زمین وجود داشت. این یعنی اسپیس ایکس میخواهد بیش از ۲۵ برابر تعداد کل ماهوارههای کنونی را به فضا بفرستد.
منبع : وب سایت آیکلاریفاید[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]